PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Praktyczne porady

Jak pięknie udekorować ciasta i babeczki?

Skorzystaj z naszego doświadczenia i praktycznych porad, którymi z radością się z Tobą dzielimy. Poniżej znajdziesz wskazówki jak stworzyć dekoracje za pomocą lukru, pisaków czy masy śmietanowej. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Dekorowanie babeczek

Pamiętaj, aby kremy, masy lukry i bitą śmietanę zawsze nakładać na wystudzone babeczki.

Babeczki z kremem lub bitą śmietaną dekoruj posypkami, pisakami i innymi dekoracjami tuż przed podaniem.

Dekorowanie na lukrze

Aby dekoracje dobrze trzymały się lukru, należy je wysypać na lukier przed jego zastygnięciem.

Aby rozpocząć zabawę z dekorowaniem pisakami upewnij się, że polewa lub lukier już zastygły.

Dekorowanie pisakami

Pisaki po zastygnięciu mogą być nadal plastyczne, dlatego nie ustawiaj udekorowanych babeczek jedna na drugiej.

 

Babeczki dekoruj pisakami tuż przed podaniem.

Zastosowanie lukru

Zastygający lukier staje się plastyczny (zachowuje się podobnie jak masa marcepanowa) i można z niego uformować różne kształty będące elementami dekoracji.

Wydajność lukru

Do pokrycia 12 babeczek równą warstwą lukru potrzebujesz 2 opakowań Lukru.

Zastosowanie barwników spożywczch

Barwniki spożywcze w żelu Dr. Oetkera idealnie łączą się z masą śmietanową.

Barwniki można ze sobą mieszać uzyskując więcej unikalnych kolorów.

W zależności od ilości dodanego barwnika można uzyskać różne odcienie koloru.

Przechowywanie babeczek z lukrem

Babeczek pokrytych lukrem nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ lukier staje się matowy kruchy.

Przechowywanie babeczek z kremem lub masą śmietanową

Babeczki z masą śmietanową można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

Co zrobić, gdy nie mamy rękawa cukierniczego?

Jeżeli nie mamy szprycy do wyciskania kremu, możemy użyć woreczka foliowego z uciętym narożnikiem.

Jak uzyskać i utrzymać na dłużej właściwą konsystencję bitej śmietany?

Aby bita śmietana dłużej utrzymała właściwą konsystencję, podczas ubijania należy dodać do niej Śmietan-fix Dr. Oetkera.