Piana z białek
Jak ubijać pianę z białek? Sprawdź poradę.
Piana z białek jest dobrze ubita, jeżeli jest na tyle sztywna, że nie wylewa się z naczynia. Po odwróceniu naczynia do góry nogami piana powinna trzymać się dna naczynia, a nie spływać po ściankach.
Aby piana z białek ubiła się szybciej i była sztywniejsza, najlepiej białka przed ubijaniem schłodzić w lodówce, a następnie dodać do nich szczyptę soli.
Aby piana z białek dobrze się ubiła, należy bardzo uważać, aby do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka. Jeśli tak się stanie, należy łyżką usunąć żółtko, dodać szczyptę soli i dopiero wtedy przystąpić do ubijania piany.
Powiązane porady i wskazówki
Sposób przygotowania ciasta parzonego![]()

Sposób przygotowania ciasta parzonego
Sposób przygotowania ciasta parzonego
Pieczenie ciasta![]()

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką![]()

Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Dzielenie upieczonego biszkoptu![]()

Dzielenie upieczonego biszkoptu
Dzielenie upieczonego biszkoptu
Formy do biszkoptu![]()

Formy do biszkoptu
Formy do biszkoptu
Pieczenie biszkoptu![]()

Pieczenie biszkoptu
Pieczenie biszkoptu
Twaróg jako składnik sernika![]()

Twaróg jako składnik sernika
Twaróg jako składnik sernika