Sposób przygotowania ciasta parzonego
W jaki sposób przygotować ciasto parzone?
Po zagotowaniu tłuszczu z wodą od razu wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką/pałką, aż ciasto będzie gładkie. Następnie, stale mieszając, podgrzewaj ciasto przez ok. 1 minutę. Oznaką wystarczającego zaparzenia ciasta będzie cienka „skorupka" na dnie garnka. Zaparzone, gorące ciasto należy szybko przełożyć do miski i wyrobić mikserem. Do gorącego ciasta należy stopniowo dodawać po jednym jajku i miksować mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Powiązane porady i wskazówki
Pieczenie ciasta![]()

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką![]()

Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Dzielenie upieczonego biszkoptu![]()

Dzielenie upieczonego biszkoptu
Dzielenie upieczonego biszkoptu
Sposób pieczenia sernika![]()

Sposób pieczenia sernika
Sposób pieczenia sernika
Sprawdzanie czy ciasto się upiekło?![]()

Sprawdzanie czy ciasto się upiekło?
Sprawdzanie czy ciasto się upiekło?
Ciasto kruche![]()

Ciasto kruche
Ciasto kruche