Przygotowanie ciasta kruchego
Jak przygotować ciasto kruche?
Ciasto kruche najlepiej jest przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Ciasto kruche najlepiej jest we wstępnej fazie przygotowania, kiedy łączy się masło z mąką, siekać nożem, a dopiero później szybko wyrobić ręką. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie za miękkie.
Do rozwałkowania ciasta zarówno blat, jak i wałek należy oprószyć mąką.
Powiązane porady i wskazówki
Sposób przygotowania ciasta parzonego![]()

Sposób przygotowania ciasta parzonego
Sposób przygotowania ciasta parzonego
Pieczenie ciasta![]()

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką![]()

Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Dzielenie upieczonego biszkoptu![]()

Dzielenie upieczonego biszkoptu
Dzielenie upieczonego biszkoptu
Przechowywanie ciasta kruchego![]()

Przechowywanie ciasta kruchego
Przechowywanie ciasta kruchego
Rozpuszczanie tłuszczu![]()

Rozpuszczanie tłuszczu
Rozpuszczanie tłuszczu
Proporcje składników dla ciasta kruchego![]()

Proporcje składników dla ciasta kruchego
Proporcje składników dla ciasta kruchego