Kwaśne dżemy i konfitury
Co zrobić, jeżeli przetwory z owoców są bardzo kwaśne?
Smak dżemów z bardzo kwaśnych owoców, takich jak: czerwona porzeczka, agrest, śliwki, rabarbar, można złagodzić poprzez dodanie szczypty sody na kilogram owoców. Do mycia owoców na przetwory oraz wszelkich warzyw lepszy jest roztwór sody.
Powiązane porady i wskazówki
Soda jako środek spulchniający do wypieków![]()

Soda jako środek spulchniający do wypieków
Soda jako środek spulchniający do wypieków
Przypalone garnki![]()

Przypalone garnki
Przypalone garnki
Usuwanie nieprzyjemnych zapachów![]()

Usuwanie nieprzyjemnych zapachów
Usuwanie nieprzyjemnych zapachów
Zielone warzywa po ugotowaniu![]()

Zielone warzywa po ugotowaniu
Zielone warzywa po ugotowaniu
Doniczki![]()

Doniczki
Doniczki
Kąpiel w wodzie z sodą![]()

Kąpiel w wodzie z sodą
Kąpiel w wodzie z sodą
Nadkwaśność i zgaga![]()

Nadkwaśność i zgaga
Nadkwaśność i zgaga