Ubijanie jajek do ciasta
Jaką konsystencję powinny mieć ubite jajka?
Jajka na biszkopt powinny mieć bardzo puszystą konsystencję. Jeżeli po 5 minutach masa jajeczna wydaje się jeszcze bardziej płynna niż puszysta, należy ją ubijać kilka dodatkowych minut. Słabe ubicie jajek może wynikać np. z tego, że mikser pracuje na niższych obrotach.
Mąkę do ubitych jajek należy dodawać łyżkami i delikatnie wmieszać mąkę do masy jajecznej.
Powiązane porady i wskazówki
Sposób przygotowania ciasta parzonego![]()

Sposób przygotowania ciasta parzonego
Sposób przygotowania ciasta parzonego
Pieczenie ciasta![]()

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką![]()

Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Dzielenie upieczonego biszkoptu![]()

Dzielenie upieczonego biszkoptu
Dzielenie upieczonego biszkoptu
Twaróg jako składnik sernika![]()

Twaróg jako składnik sernika
Twaróg jako składnik sernika
Ubijanie śmietany "kremówki"![]()

Ubijanie śmietany "kremówki"
Ubijanie śmietany "kremówki"
Sposób pieczenia ciasta parzonego![]()

Sposób pieczenia ciasta parzonego
Sposób pieczenia ciasta parzonego