Ciasto z zamrożonymi owocami i galaretką
Czy można stosować zamrożone owoce do ciasta z galaretką?
Do ciast z owocami i galaretką możemy używać również owoców mrożonych (np. truskawek). Owoców nie rozmrażamy, tylko zamrożone układamy na cieście i zalewamy zimną galaretką. Dzięki temu galaretka szybko stężeje, a owoce nie zrobią się miękkie.
Galaretkę na ciasto należy wylewać lekko tężejącą, a nie płynną (żeby nie spłynęła na dół). Należy jednak uważać, żeby galaretka za mocno nie stężała (wtedy nie wyleje się na ciasto równą warstwą). Jeżeli galaretka stężeje już za mocno, należy ją podgrzać i lekko rozpuścić, a następnie tężejącą wylać na ciasto.
Powiązane porady i wskazówki
Sposób przygotowania ciasta parzonego![]()

Sposób przygotowania ciasta parzonego
Sposób przygotowania ciasta parzonego
Pieczenie ciasta![]()

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta
Dzielenie upieczonego biszkoptu![]()

Dzielenie upieczonego biszkoptu
Dzielenie upieczonego biszkoptu
Ciasto z masą krówkową/toffi![]()

Ciasto z masą krówkową/toffi
Ciasto z masą krówkową/toffi
Formy do biszkoptu![]()

Formy do biszkoptu
Formy do biszkoptu
Temperatura składników do przygotowania ciasta![]()

Temperatura składników do przygotowania ciasta
Temperatura składników do przygotowania ciasta