Słowniczek

Czym różni się dżem od konfitury? Z czym najlepiej podawać chutney?

Poznając definicje tradycyjnych, domowych przetworów, znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań.

Stewia

Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest doskonałym środkiem słodzącym i praktycznie nie ma kalorii. Domowe przetwory przygotowane z nowym Cukrem żelującym z dodatkiem ekstraktu ze stewii mają aż o 30% kalorii mniej, niż dżemy zrobione po dodaniu Cukru żelującego 2:1. Są one tak samo słodkie, a przy tym zdrowsze.

Konfitura

Konfitury przyrządza się z owoców bardzo dojrzałych, ale nie przejrzałych, smażąc je w gęstym syropie z cukru i wody. Owoce mogą być smażone w całości lub w kawałkach. Syrop powinien być dodawany sukcesywnie w czasie smażenia tak, aby owoce nasiąkały nim i nie rozpadały się na kawałki. Przed smażeniem usuwa się pestki, gniazda nasienne a niektóre, np. jabłka, gruszki, pigwy, obiera ze skórki. Do jednego kilograma owoców dodajemy od 1 do 2 kilogramów cukru.

Dżem

Dżem to przetwory z jednego lub kilku owoców gotowanych z cukrem, które zawierają kawałki lub całe owoce i mają konsystencje półskrzepłej galaretki. Efekt ten powstaje przy gotowaniu owoców zawierających pektynę. Do jednego kilograma owoców dosypujemy około pół kilograma cukru.

Powidła

Powidła są podobne do dżemów, ale ich praktycznie nie słodzimy. Najlepsze na powidła są bardzo dojrzałe owoce zawierające dużo cukru. Powidła gotuje się długo, na wolnym ogniu, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły.

Marmolada

Marmolada otrzymujemy z przecieranych owoców, które gęstnieją podczas smażenia z dodatkiem cukru. Gotowa marmolada ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Na jeden kilogram owoców zużywamy od 300 do 500 gram cukru.

Chutney

Chutney to gęsta, słodko-kwaśna, ostra mieszanka owoców lub jarzyn i przypraw. Można go przyrządzić z warzyw i owoców egzotycznych (mango, tamaryszek, orzechy kokosowe), jak i europejskich (bakłażany, pomidory, cebula, melon, winogrona, wiśnie, jabłka). Podawany jest do drobiu, ryb, wędlin i mięsa. Typowe dla chutney'a przyprawy to cynamon i goździki.

Relish

Relish to angielski sos przyprawowy pochodzenia indyjskiego. Ma on postać słodko-kwaśnego przecieru z jarzyn i kwaśnych owoców, z dodatkiem marynowanych cebul, korniszonów, imbiru, wanilii, octu winnego i cukru. Podawany z potrawami egzotycznymi oraz zimnymi mięsami i surowymi jarzynami. Najczęściej doprawiany jest pieprzem, chili, papryką oraz curry.

Galaretka

Galaretka otrzymuje się poprzez rozgniecenie owoców z niewielką ilością ciepłej wody i przetarcie przez gęste sito. Uzyskany w ten sposób sok gotuje się z cukrem w proporcji 1:1. Galaretkę można przekładać do słoików, gdy kropla spuszczona na zimny talerz zastyga po chwili. Galaretkę przygotowuje się z owoców bogatych w pektynę takie jak porzeczki, borówki, jeżyny, jabłka.

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.