
Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem Żelfixu
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Konfitura, która urozmaici smak potraw z mięsem w roli głównej
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
1000 g
porzeczek czerwonych
1 szt.
pomarańczy
1 szt.
cytryny (skórka z 1 cytryny)
1 ząbek
czosnku
1 opak.
350 g
cukru
1 szczypta
pieprzu
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
1
Sposób przygotowania
Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem.
Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Chutney z dyni![]()

40 MinŚredni
Chutney z dyni
40 MinŚredni
Chutney z dyni
Konfitura z nektarynek i porzeczek![]()

40 MinŚredni
Konfitura z nektarynek i porzeczek
40 MinŚredni
Konfitura z nektarynek i porzeczek
Konfitura z kiwi i grejpfruta![]()

40 MinŚredni
Konfitura z kiwi i grejpfruta
40 MinŚredni
Konfitura z kiwi i grejpfruta
Konfitura z gruszek Kopciuszka![]()

40 MinŚredni
Konfitura z gruszek Kopciuszka
40 MinŚredni
Konfitura z gruszek Kopciuszka
Piccalilli![]()

40 MinŚredni
Piccalilli
40 MinŚredni
Piccalilli
Powidła z czarnego bzu![]()

40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
Konfitura porzeczkowa z marchewką![]()

40 MinŚredni
Konfitura porzeczkowa z marchewką
40 MinŚredni
Konfitura porzeczkowa z marchewką