
Konfitura gruszkowa z Żelfixem
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Wyjątkowy smak dojrzałych gruszek i soku jabłkowego z cynamonowym akcentem
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
1000 g
gruszek dojrzałych, pokrojonych na małe kawałki
250 ml
soku jabłkowego (może być z kartonika)
1 opak.
0,5 łyżeczki
0,5 łyżeczki
cynamonu
350 g
cukru
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
20 min
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, drobno pokrój, odważ 1 kg. Do garnka włóż owoce, wsyp Żelfix, kwas cytrynowy, cynamon, wlej 250 ml soku jabłkowego, zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Gotową konfiturę nałóż do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwróć je do góry dnem.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Dżem śliwkowy z winem![]()

40 MinŚredni
Dżem śliwkowy z winem
40 MinŚredni
Dżem śliwkowy z winem
Galaretka wiśniowa![]()

40 MinŚredni
Galaretka wiśniowa
40 MinŚredni
Galaretka wiśniowa
Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi![]()

40 MinŚredni
Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi
40 MinŚredni
Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń![]()

40 MinŚredni
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń
40 MinŚredni
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń
Konfitura gruszkowa z aronią![]()

40 MinŚredni
Konfitura gruszkowa z aronią
40 MinŚredni
Konfitura gruszkowa z aronią
Konfitura jabłkowo-pomarańczowa![]()

40 MinŚredni
Konfitura jabłkowo-pomarańczowa
40 MinŚredni
Konfitura jabłkowo-pomarańczowa
Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1![]()

40 MinŚredni
Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1
40 MinŚredni
Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1