Flag

Konfitura gruszkowa z Żelfixem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Wyjątkowy smak dojrzałych gruszek i soku jabłkowego z cynamonowym akcentem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 ggruszek dojrzałych, pokrojonych na małe kawałki
250 mlsoku jabłkowego (może być z kartonika)
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkicynamonu
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Gruszki umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, drobno pokrój, odważ 1 kg. Do garnka włóż owoce, wsyp Żelfix, kwas cytrynowy, cynamon, wlej 250 ml soku jabłkowego, zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Gotową konfiturę nałóż do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwróć je do góry dnem.