Leksykon owoców

Maliny, śliwki, brzoskwinie , gruszki... wszystkie owoce mogą być doskonałą bazą do smacznych, domowych przetworów. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować i jak się z nimi obchodzić w czasie gotowania. Kliknij na wybrany owoc, aby zapoznać się z cennymi poradami na jego temat.

Jabłko i gruszka – soczysty duet

Jabłka są dostępne przez cały rok, w licznych odmianach, jednak te swojskie owoce są widoczne na rynku od października do marca. Nasze gruszki można kupić od września do stycznia.

 

Jabłka i gruszki komponują się bardzo dobrze w konfiturach. Jabłka można połączyć z kiwi lub śliwkami lub przerobić na sok do galaretek. Z jabłek można przygotować nadzienie do jabłeczników – wystarczy tylko Żelfix, cukier do smaku i wyparzone słoiki.

Morele – miękka skórka, twarda pestka

Jeżeli wasze morele nie są zbyt soczyste, przy robieniu konfitur dodajcie odrobinę szampana, wina lub jasnego soku z winogron.

 

Morele komponują się dobrze z truskawkami i migdałami.

Truskawki – czerwień lata

Nie myjcie tych delikatnych owoców pod bieżącą wodą. Jeśli owoce są uszkodzone, tracą szybko aromat i sok.

 

Truskawki są owocami bogatymi w białko, dlatego podczas gotowania powstaje naturalna piana. Po ugotowaniu zbierzcie pianę, ponieważ po dostaniu się powietrza z piany do owoców, tracą one piękny wygląd i skraca się ich termin przydatności.

 

Przy bardzo dojrzałych truskawkach można dopełnić smak i kwasowość dodatkiem Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera. Truskawki pasują doskonale do rabarbaru, porzeczek, czereśni oraz moreli.

Borówki lub jagody – niebieski cud

Leśne jagody i borówki amerykańskie to różne odmiany owoców jagodowych, które wymagają odmiennego traktowania. Te małe, niebiesko – czarne jagody leśne są bardzo delikatne i powinny być od razu przerabiane. Borówki amerykańskie są większe, mają łagodniejszy smak oraz ich miąższ jest jasny. Mogą być przechowywane przez 1-2 dni w lodówce.

 

Ponieważ borówki mają mniej soku, powinny być przy przygotowaniu konfitur częściowo blendowane. Dopełnijcie ich smak, dodając kwas cytrynowy Dr. Oetkera. Jagody smakują szczególnie dobrze z jabłkami lub malinami.

Maliny i jeżyny – delikatna pokusa

Oba rodzaje owoców są delikatne i szybko pleśnieją, dlatego powinny byś od razu przerabiane.

 

Maliny jak i jeżyny nie powinny być myte, tylko dokładnie przebrane. Delikatne owoce mogą być łatwo uszkodzone, tracą wtedy smak i sok. Kupione owoce dobrej jakości nie mają soku na dnie miseczki lub pojemnika.

 

Maliny pasują doskonale do innych owoców tego rodzaju, jak również do moreli, nektarynek czy brzoskwiń. Jeżyny komponują się dobrze z wiśniami lub jabłkami.

Czarny bez –dziewiczy i mocny jak owoce jagodowe

Krzewy czarnego bzu mają w czerwcu biało-żółte kwiaty, które rosną w dużych, aromatycznie pachnących kępkach. Z tych kwiatów można przyrządzić syrop, który dodaje się do potraw i napojów, np. szampana.

 

Dojrzałe owoce czarnego bzu są zbierane od września do listopada. Ze względu na twardą skórkę nadają się doskonale na soki lub do galaretki.

Porzeczki – smaczne koraliki

Do najbardziej znanych odmian należą czerwone i czarne porzeczki, przy czym występują one również w kolorze białym. Przede wszystkim czarne porzeczki zawierają bardzo dużo witaminy C. Porzeczki należą do najbardziej kwaśnych owoców.

 

Porzeczki można zamrażać. Gałązki umyć, osuszyć i oddzielić widelcem owoce od gałązek.

 

Z porzeczkami najlepiej komponują się inne owoce (jagodowe i porzeczkowe) oraz wiśnie.

Wiśnie – słodko -kwaśna przyjemność

Zbierzcie tylko dojrzałe wiśnie, a nie takie, które są przejrzałe. W celu uzyskania optymalnej konsystencji konfitury zmiksujcie krótko połowę odważonych wiśni.

 

Wiśnie pasują bardzo dobrze do śliwek, owoców jagodowych i porzeczkowych oraz brzoskwiń.

Brzoskwinie i nektarynki – słodkie złoto w słoiku

Skórka brzoskwiń i nektarynek farbuje lekko przetwory na brązowo. Jasne konfitury można otrzymać z obranych owoców.

 

Do przyrządzenia konfitur owoce powinny być pokrojone i zblanszowane, aby twarda skórka oddzieliła się od owoców.

 

Brzoskwinie i nektarynki komponują się bardzo dobrze z owocami jagodowymi oraz morelami.

Śliwki – wiele odmian, słodka przyjemność

Ze względu na to, iż skórka śliwek się nie rozgotuje, powinny być one nie tylko wypestkowane, ale również drobno pokrojone.

 

Śliwki komponują się dobrze z jabłkami, owocami jagodowymi oraz świątecznymi przyprawami i aromatami.

Pigwa – prawie zapomniany rarytas

Pigwy należą, tak jak jabłka, do owoców pestkowych i są dostępne w okresie od września do listopada.

 

Te bardzo twarde owoce nadają się najlepiej na soki i do przygotowania galaretki. Delikatny smak galaretki z pigwy przypomina smak miodu. Smak tych owoców można połączyć z sokiem jabłkowym lub gruszkami.

Rabarbar – smaczna łodyga

Rabarbar zawinięty w wilgotny ręcznik może poleżeć wiele dni w lodówce i będzie nadal świeży.

 

Surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki może być przechowywany w zamrażalniku na okres do roku.

 

Rabarbar pasuje do truskawek lub jabłek.

Mirabelki i renklody – okrągłe i doskonale słodkie

Mirabelki i renklody są owocami typu śliwkowych, które same lub w kombinacji z cytrusami lub czereśniami nadają się do przyrządzenia konfitur.

 

 

 

Cytrusy – kwaśny smak, który rozwesela

Do cytrusów należą pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki i kumkwaty.

 

Do przygotowania marmolady cytrusy mogą być wyciśnięte lub wyfiletowane.

 

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.