PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

Pyszny dżem truskawkowy z wyjątkowymi dodatkami

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

Składniki:

1000 g truskawek
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru
100 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, usuń szypułki. Odmierz 1 kilogram i pokrój na kawałki. Owoce umieść w garnku. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżeczką wybierz ziarenka i razem z laską dodaj do truskawek. Wsyp Żelfix, stale mieszając zagotuj. Nie przerywając mieszania wsyp cukier i gotuj od momentu ponownego zagotowania jeszcze ok. 5 minut. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Z gotujących się truskawek usuń ewentualną pianę, wyjmij laskę wanilii, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw na 1/2 h do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 314 kJ
75 kcal
770 kJ
184 kcal
Tłuszcz 1.96 g 4.79 g
Węglowodany 16.29 g 39.74 g
Białko 1.95 g 4.75 g