PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

Pyszny dżem truskawkowy z wyjątkowymi dodatkami

5 słoików (po 200 ml)

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

Składniki:

1000 g truskawek
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera
100 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, usuń szypułki. Odmierz 1 kilogram i pokrój na kawałki. Owoce umieść w garnku. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżeczką wybierz ziarenka i razem z laską dodaj do truskawek. Całość wymieszaj z cukrem żelującym i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Z gotujących się truskawek usuń ewentualną pianę, gotuj ok. 3 minut, wyjmij laskę wanilii, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw na 1/2 h do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 297kJ
71kcal
741kJ
177kcal
Tłuszcz 1.96g 4.91g
Węglowodany 15.25g 38.13g
Białko 1.96g 4.89g