
Wytworny dżem z pomarańczy
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Pomarańczowy dżem z cytrynówką
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
6 - 7 szt.
pomarańczy
0,5 szt.
cytryny (sok i skórka)
1 opak.
500 g
cukru
25 ml
cytrynówki
Zobacz produkty
Wskazówki
Porcja
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
20 min
Sposób przygotowania
Pomarańcze umyj, obierz ze skórki i z białych błonek, tak aby pozostał sam miąższ. Z tak obranych pomarańczy odważ 1 kg. Z cytryny wyciśnij sok. Na talerzyku pokrój drobne paseczki cytrynowej skórki. Pomarańcze przełóż do garnka, dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cytrynówkę i gotuj jeszcze 1-2 minuty. Gorący dżem nałóż do pełna do wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem na ok. 5 minut.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Dżem rabarbarowo malinowy z limonką![]()

40 MinŁatwy
Dżem rabarbarowo malinowy z limonką
40 MinŁatwy
Dżem rabarbarowo malinowy z limonką
Dżem z kiwi![]()

40 MinŁatwy
Dżem z kiwi
40 MinŁatwy
Dżem z kiwi
Dżem jagodowy![]()

20 MinŁatwy
Dżem jagodowy
20 MinŁatwy
Dżem jagodowy
Dżem truskawkowy z miętą i ksylitolem![]()

20 MinŁatwy
Dżem truskawkowy z miętą i ksylitolem
20 MinŁatwy
Dżem truskawkowy z miętą i ksylitolem
Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą![]()

40 MinŁatwy
Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą
40 MinŁatwy
Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą
Dżem z czerwonej porzeczki![]()

20 MinŁatwy
Dżem z czerwonej porzeczki
20 MinŁatwy
Dżem z czerwonej porzeczki