Flag

Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

ok. 20 porcji
Średni
20 min
Smak soczystych brzoskwiń na delikatnym serniku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmąki
2 łyżkicukru
3 - 4 kropleAromatu waniliowego Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
100 gmargaryny
Masa serowa
2 opak.serka homogenizowanego waniliowego
6 łyżekcukru pudru
5 łyżeczekŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 puszkamleka zagęszczonego, niesłodzonego
1 puszkabrzoskwiń w syropie
4 - 5 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
40 gporzeczek czerwonych

Zobacz produkty

Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z mąką, dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz. Blachę o wymiarach 23 x 29 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto po schłodzeniu jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa serowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, lekko podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia. Serki waniliowe przełożyć do miski, dodać cukier, aromat brzoskwiniowy. Miksować powoli dolewając mleko przez ok. 8 min. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając.


Odłożyć 3 połówki brzoskwiń. Resztę pokroić na małe kawałki. Ciasto na blasze posmarować małą ilością masy, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie i następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 min.

4

Dekorowanie

Następnie sernik pokroić na kwadratowe kawałki i przybrać odłożonymi brzoskwiniami. Udekorować porzeczkami.