
Pierniczki ostrokrzewy
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie koła. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier podziel na połowę. Pierwszą połowę ponownie podziel na pół. Do jednej części dodaj barwnik czerwony, a do drugiej zielony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Połowy pierniczków udekoruj białym lukrem i odstaw do wyschnięcia. Następnie pędzelkiem dorysuj przygotowanymi lukrami czerwone owoce i zielone listki ostrokrzewu.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Wiśniowy sad

Czekoladowy tort z wiśniami

Tarta z masą budyniową i malinami

Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

Pierniczki na choinkę Dr. Oetkera

Pierniczki przekładane powidłami
