Flag

Lekki torcik owocowy na pełnoziarnistym biszkopcie

12 porcji
Średni
40 min
Biszkopt z budyniem śmietankowym, masą śmietanową z mascarpone oraz owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
80 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
60 gcukru
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
250 gserka mascarpone
Do dekoracji
50 gjagód
50 gmalin
50 gjeżyn
1 łyżeczkacukru pudru
4 - 6 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier. Miksuj przez ok. 1 minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka. Na koniec wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi wymieszane wcześniej suche składniki.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Masa

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Nastepnie dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełóż kremem, udekoruj owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.