Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Połączenie kruchego spodu, owoców i delikatnej masy serowej z nutą wanilii

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 szt. żółtek
30 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

150 g mieszanki owoców mrożonych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
80 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

150 g malin (świeżych lub mrożonych)
100 g borówek amerykańskich
4 szt. bezy

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, przesyp do osobnej miseczki. Masło rozpuść i przelej do ciastek, dokładnie wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż równomiernie dno formy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

Serek mascarpone dokładnie wymieszaj mikserem, stopniowo dodając do niego twaróg, a następnie pozostałe składniki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik elektryczny: 120 °C

Piekarnik gazowy: 120 °C

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Owoce zblenduj z cukrem (mrożone wcześniej rozmroź). Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych owocow, po czym wszystko przelej do masy owocowej i szybko wymieszaj. Owocową polewę wylej na sernik. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

5

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i pokruszonymi bezami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1817 kJ
434 kcal
837 kJ
200 kcal
Tłuszcz 19.16 g 8.83 g
Węglowodany 43.15 g 19.88 g
Białko 22.47 g 10.35 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.