PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Połączenie kruchego spodu, owoców i delikatnej masy serowej z nutą wanilii

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

Spód:

150 g herbatników
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 szt. żółtek
30 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

150 g mieszanki owoców mrożonych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
80 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

150 g malin
100 g borówek amerykańskich
4 szt. bezy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, przesyp do osobnej miseczki. Masło rozpuść i przelej do ciastek, dokładnie wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż równomiernie dno formy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

Serek mascarpone dokładnie wymieszaj mikserem, stopniowo dodając do niego twaróg, a następnie pozostałe składniki. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  120 °C

Piekarnik elektryczny:  120 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Upieczony sernik odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Owoce zblenduj z cukrem (mrożone wcześniej rozmroź). Żelatynę zalej wrzątkiem, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do żelatyny dodaj łyżeczkę zmiksowanych owocow, po czym wszystko przelej do masy owocowej i szybko wymieszaj. Owocową polewę wylej na sernik. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.

5

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i pokruszonymi bezami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik waniliowy z polewą z owoców leśnych

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1817kJ
434kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 19.16g 8.83g
Węglowodany 43.15g 19.88g
Białko 22.47g 10.35g