
Tarta z serkiem mascarpone i jagodami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę kruchego ciasta, dodaj masło i żółtka, całość zagnieć. Formę do tarty o śr. 28 cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż na nią ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Jagody umyj i osusz. Serek mascarpone, śmietanę, cukier i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Całość wymieszaj delikatnie łyżką i wylej na podpieczone ciasto. Wierzch masy posyp jagodami.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pierniczki - Serduszka dla Mikołaja

Przekładaniec kokosowy

Sernik z czekoladą

Pierniczki gwiazdki i śnieżynki

Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką
