Flag

Kruche ciasteczka z serduszkiem

ok. 9 sztuk
Średni
40 min
Ciasteczka przełożone pysznym kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wierzch ugotowanego budyniu można posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Krem
350 mlmleka
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
50 gcukru
100 gmasła
5 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, schłodzić, rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 30 cm.

2

Krem

Ugotuj budyń z 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Gorący budyń przelej do szklanej salaterki. Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj małymi porcjami zimny budyń. Dodaj do smaku aromat.

3

Formowanie ciastek

Z ciasta wytnij radełkiem prostokąty o wym. 5 x 10 cm. Otrzymane prostokąty podziel na dwie części. W połowie ciastek wykrój foremką serduszka tak, aby powstały puste środki.

4

Pieczenie

Ułóż ciastka na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 8 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

5

Dekorowanie

Pełne prostokąty posmaruj kremem budyniowym, przykryj ciastkiem z otworem i posyp cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Wierzch ugotowanego budyniu można posypać cukrem pudrem, aby zapobiec powstaniu skórki.