Flag

Piccalilli

ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wykwintny sos warzywny, o słodko - kwaśnym smaku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gkalafiora
100 gbiałej kapusty
150 gpapryki czerwonej
150 gpapryki żółtej
100 gpapryki pomarańczowej
300 gcebuli czerwonej
200 gmarchwi
250 mlwody
0,5 łyżeczkipieprzu kolorowego
4 łyżkicukru
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
250 mloctu winnego
8 łyżekmusztardy ziarnistej

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Kalafior podzielić na różyczki, kapustę poszatkować. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki. Cebulę i marchew obrać, pokroić w słupki. Warzywa przełożyć do garnka, wlać wodę. Dodać sól, pieprz i cukier.


Gotować 10-12 min. Wsypać Żelfix, dodać musztardę, ocet winny, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 3 min. ciągle mieszając.


Gorące Piccalilli nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 min.