
Kwaśny chutney z porzeczek i cebuli
ok. 6 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie kwaśnego smaku porzeczek i aromatu cebuli
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
1000 g
porzeczek czerwonych
300 g
cebuli czerwonej
1 szt.
cytryny
1 szt.
pomarańczy
50 ml
octu winnego
150 ml
czerwonego wina wytrawnego
150 ml
soku jabłkowego
1 opak.
350 g
cukru
0,5 łyżeczki
soli
0,5 łyżeczki
pieprzu
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
Sposób przygotowania
Porzeczki umyć, oczyścić, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek i pestek, odważyć 700 g miąższu. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć, otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z owoców wycisnąć sok. Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem.
Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Ketchup![]()

40 MinŚredni
Ketchup
40 MinŚredni
Ketchup
Dżem truskawkowy z nektarynką![]()

40 MinŚredni
Dżem truskawkowy z nektarynką
40 MinŚredni
Dżem truskawkowy z nektarynką
Relish z nektarynek, papryki i cebuli![]()

40 MinŚredni
Relish z nektarynek, papryki i cebuli
40 MinŚredni
Relish z nektarynek, papryki i cebuli
Powidła z czarnego bzu![]()

40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
Konfitura z wiśni z Żelfixem 2:1![]()

40 MinŚredni
Konfitura z wiśni z Żelfixem 2:1
40 MinŚredni
Konfitura z wiśni z Żelfixem 2:1
Leczo![]()

60 MinŚredni
Leczo
60 MinŚredni
Leczo
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń![]()

40 MinŚredni
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń
40 MinŚredni
Ekspresowa marmolada z brzoskwiń