Flag

Marmolada bananowo-grejpfrutowa

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Ciekawa kombinacja smaków banana i grejpfruta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
4 - 5 szt.bananów
1 szt.grejpfrutów czerwonych
500 mlsoku marchwiowo-brzoskwiniowo-jabłkowego
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
4 łyżkirumu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Banany umyj, obierz ze skórki, drobno pokrój, odważ 500 g. Z grejpfruta wyciśnij sok. Banany, sok z grejpfruta i sok marchwiowo-brzoskwiniowo-jabłkowy przełóż do garnka, wsyp Żelfix, doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj ok. 3 minuty cały czas mieszając. Wlej rum i wymieszaj. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.