
Powidła śliwkowe z Żelfixem
ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Tradycyjne powidła z dodatkiem śliwek węgierek
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
1500 g
śliwek węgierek (bez pestek)
2 opak.
350 g
cukru
150 ml
czerwonego półwytrawnego wina
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
1
Sposób przygotowania
Śliwki umyj, osącz, wydryluj i usuń szypułki. Wsyp Żelfix, dokładnie mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę gotuj 10 - 15 minut. Garnek zdejmij z ognia, wlej wino, przestudź. Owoce zmiksuj na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotuj ponownie, gorące nakładaj do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem, pozostaw do wystudzenia.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Dżem jabłkowo-ananasowy![]()

40 MinŚredni
Dżem jabłkowo-ananasowy
40 MinŚredni
Dżem jabłkowo-ananasowy
Konfitura gruszkowa z aronią![]()

40 MinŚredni
Konfitura gruszkowa z aronią
40 MinŚredni
Konfitura gruszkowa z aronią
Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1![]()

40 MinŚredni
Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1
40 MinŚredni
Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1
Konfitura z owoców leśnych![]()

20 MinŚredni
Konfitura z owoców leśnych
20 MinŚredni
Konfitura z owoców leśnych
Powidła z czarnego bzu![]()

40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
40 MinŚredni
Powidła z czarnego bzu
Prażone jabłka z cynamonem![]()

40 MinŚredni
Prażone jabłka z cynamonem
40 MinŚredni
Prażone jabłka z cynamonem
Galaretka z węgierek![]()

40 MinŚredni
Galaretka z węgierek
40 MinŚredni
Galaretka z węgierek