Flag

Galaretka z czarnych jagód

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wspaniały smak czarnych jagód i świeżego grejpfruta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gjagód
1 szt.grejpfrutów
800 mlwody
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Jagody przebierz, wypłucz i osącz. Z grejpfruta wyciśnij sok. Do garnka wlej wodę, dodaj owoce i sok, gotuj w wodzie ok. 5 min. Wywar jagodowy odcedź, odmierz 750 ml (3 szklanki), wlej do rondla. Wsyp Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gorącą galaretkę wlej do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknij i ułóż do góry dnem.