Flag

Beza Pavlova z kremem waniliowym i migdałami

12 porcji
Trudny
40 min
Pyszna beza z kremem waniliowym i prażonymi migdałami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
5 szt.białka (180 g)
250 gcukru
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
Krem
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
15 gcukru pudru
1 łyżeczkaPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gkonfitury wiśniowej
100 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o śr. 24 cm. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania białej i sztywnej bezy. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Bezę wyłóż na przygotowaną blachę, tworząc w środku delikatne wgłębienie i podwyższając brzegi.

2

Pieczenie

Bezę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 5 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po tym czasie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 120 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C


Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Do miski przelej śmietankę i cukier puder. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, jednolitej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj do kremu pastę waniliową i dobrze wymieszaj. Krem wyłóż na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Konfiturę delikatnie podgrzej w garnku, a płatki migdałów podpraż na patelni. Polej rozpuszczoną konfiturą bezę, a górę udekoruj płatkami migdałów.

Porady i wskazówki