
Maślane ciasteczka - Dynie
Składniki
Przygotowanie:
Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wystudź.
Wszystkie lukry domowe przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, każdy w osobnej miseczce. Pierwszą porcję wymieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na uśmiech dyni i listki), do drugiej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i listki). Trzecią porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Ciasto z ciekawym wnętrzem

Piernik drożdżowy

Biszkoptowa pisanka

Tort z masą cukrową i margaretkami

Malinowy obłoczek

Maślany tort z malinami
