
Truskawkowy dżem z wanilią i białą czekoladą
Składniki
Przygotowanie:
Truskawki umyj, usuń szypułki. Odmierz 1 kilogram i pokrój na kawałki. Owoce umieść w garnku. Laskę wanilii natnij wzdłuż, łyżeczką wybierz ziarenka i razem z laską dodaj do truskawek. Wsyp Żelfix, stale mieszając zagotuj. Nie przerywając mieszania wsyp cukier i gotuj od momentu ponownego zagotowania jeszcze ok. 5 minut. Białą czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Z gotujących się truskawek usuń ewentualną pianę, wyjmij laskę wanilii, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw na 1/2 h do góry dnem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Dżem z kiwi

Niskosłodzony dżem truskawka - rabarbar z miodem

Chutney z cukinii, mandarynek i brzoskwiń

Dżem śliwkowy z rumem

Powidła śliwkowe z cukrem kokosowym

Wytworny dżem z pomarańczy
