
Galaretka porzeczkowa z rozmarynem
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wyrazisty smak czerwonych porzeczek z nutą rozmarynu
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
750 g
porzeczek czerwonych (odszypułkowanych)
2 - 3 gałązki
rozmarynu (świeżego)
900 ml
wody
1 opak.
500 g
cukru
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
Sposób przygotowania
Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, przełożyć do rondla. Listki rozmarynu oderwać z łodyżek, drobno posiekać. Wlać wodę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Wywar porzeczkowy odcedzić na gęstym sicie (owoców nie przecierać).
Odmierzyć do oddzielnego rondla 750 ml odcedzonego płynu (ok. 3 szklanki). Wsypać Żelfix, stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i dalej mieszając gotować ok. 3 minuty.
Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony rozmaryn. Gorący wywar wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Galaretka malinowo-arbuzowa![]()

40 MinŚredni
Galaretka malinowo-arbuzowa
40 MinŚredni
Galaretka malinowo-arbuzowa
Konfitura wiśniowa z Żelfixem 2:1![]()

40 MinŚredni
Konfitura wiśniowa z Żelfixem 2:1
40 MinŚredni
Konfitura wiśniowa z Żelfixem 2:1
Dżem z truskawek i czarnych porzeczek![]()

40 MinŚredni
Dżem z truskawek i czarnych porzeczek
40 MinŚredni
Dżem z truskawek i czarnych porzeczek
Chutney truskawkowy![]()

40 MinŚredni
Chutney truskawkowy
40 MinŚredni
Chutney truskawkowy
Galaretka malinowa![]()

40 MinŚredni
Galaretka malinowa
40 MinŚredni
Galaretka malinowa
Galaretka winogronowa z miętą![]()

40 MinŚredni
Galaretka winogronowa z miętą
40 MinŚredni
Galaretka winogronowa z miętą
Relish prowansalski![]()

40 MinŚredni
Relish prowansalski
40 MinŚredni
Relish prowansalski