
Konfitura morelowo-migdałowa
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie smaku moreli i migdałów
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
1000 g
moreli (bez pestek)
125 ml
czerwonego wina
1 opak.
500 g
cukru
30 g
migdałów siekanych, bez skórki
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
1
Sposób przygotowania
Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki i odważyć 1kg. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, razem wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twardsze, przedłużyć gotowanie do 3 minut). Następnie dodać wino i siekane migdały.
Gotową konfiturę nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Konfitura brzoskwiniowa z cukinią![]()

20 MinŚredni
Konfitura brzoskwiniowa z cukinią
20 MinŚredni
Konfitura brzoskwiniowa z cukinią
Mus jabłkowy![]()

20 MinŚredni
Mus jabłkowy
20 MinŚredni
Mus jabłkowy
Chutney rabarbarowy![]()

40 MinŚredni
Chutney rabarbarowy
40 MinŚredni
Chutney rabarbarowy
Galaretka z wina musującego z płatkami róży![]()

40 MinŚredni
Galaretka z wina musującego z płatkami róży
40 MinŚredni
Galaretka z wina musującego z płatkami róży
Konfitura malinowa z kiwi![]()

20 MinŚredni
Konfitura malinowa z kiwi
20 MinŚredni
Konfitura malinowa z kiwi
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z nerkowcem![]()

40 MinŚredni
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z nerkowcem
40 MinŚredni
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z nerkowcem
Konfitura wiśniowo-jeżynowa![]()

40 MinŚredni
Konfitura wiśniowo-jeżynowa
40 MinŚredni
Konfitura wiśniowo-jeżynowa