PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Walentynkowe markizy

Podaruj ukochanej osobie urocze ciasteczka na patyku

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Walentynkowe markizy

Ciasto:

170 g masła (miękkiego)
130 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
270 g mąki
40 g kakao
0,25 łyżeczki soli

Krem:

100 g masła
150 g cukru pudru
3 krople Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
o 5 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko i pozostałe składniki. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy papierem do pieczenia na grubość około 3 mm. Ciasteczka wykrawaj foremką i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z serduszkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 min.

Po upieczeniu ciasteczka przełóż na kratkę, aby przestygły.

3

Krem

W misce dokładnie utrzyj masło z cukrem pudrem na bardzo puszysty krem i dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, aby uzyskać piękny różowy kolor. Krem przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na serduszka, przykrywając je drugim ciastkiem.

4

Dekorowanie

Lukier roztop w gorącej wodzie. Następnie przelej go do miski i dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania intensywnego różowego koloru. Gotowy lukier przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim ciasteczka. Najpierw zrób obrys, dopiero później go wypełniając z jednej strony serca. Jeszcze niezaschnięty lukier posyp błyszczącym cukrem. Gotową markizę nabij na patyk.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Walentynkowe markizy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 896kJ
214kcal
1863kJ
445kcal
Tłuszcz 9.64g 20.08g
Węglowodany 29.26g 60.96g
Białko 1.79g 3.74g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej