PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Walentynkowe markizy

Podaruj ukochanej osobie urocze ciasteczka na patyku

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Walentynkowe markizy

Ciasto:

170 g masła (miękkiego)
130 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
270 g mąki
40 g kakao
0,25 łyżeczki soli

Krem:

100 g masła
150 g cukru pudru
3 krople Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
ok. 5 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko i pozostałe składniki. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy papierem do pieczenia na grubość około 3 mm. Ciasteczka wykrawaj foremką i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z serduszkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Po upieczeniu ciasteczka przełóż na kratkę, aby przestygły.

3

Krem

W misce dokładnie utrzyj masło z cukrem pudrem na bardzo puszysty krem i dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, aby uzyskać piękny różowy kolor. Krem przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na serduszka, przykrywając je drugim ciastkiem.

4

Dekorowanie

Lukier roztop w gorącej wodzie. Następnie przelej go do miski i dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania intensywnego różowego koloru. Gotowy lukier przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim ciasteczka. Najpierw zrób obrys, dopiero później go wypełniając z jednej strony serca. Jeszcze niezaschnięty lukier posyp błyszczącym cukrem. Gotową markizę nabij na patyk.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Walentynkowe markizy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 896 kJ
214 kcal
1863 kJ
445 kcal
Tłuszcz 9.64 g 20.08 g
Węglowodany 29.26 g 60.96 g
Białko 1.79 g 3.74 g