
Tort dla dzieci Żaglówka
Składniki
Przygotowanie:
Przygotuj formę o wym. 24 x 24 cm, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego XXL wsyp do dużej miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj przez ok. 3 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto ostudź. Z ciasta po przekątnej wytnij wrzecionowaty kształt łodzi. Zrób nacięcie na wierzchu ciasta, ok. 1 cm od brzegu, i usuń środek, tak by powstało wgłębienie na wierzchu łodzi. Polewę gotową mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i pędzlem kuchennym pomaluj statek tak, by powstały smugi przypominające fakturę drewna. Zostaw do wyschnięcia na ok. 10 min. Tą czynność możesz powtórzyć. Gdy polewa zastygnie z boku łodzi pisakiem cukrowym możesz napisać imię dziecka lub nazwę żaglówki. Dwa trójkąty pergaminu nadziej na patyczki do szaszłyków i wbij w łódkę, by powstały żagle. Z pozostałego ciasta przygotuj czekoladowe kulki.
Pozostałe czekoladowe ciasto pokrusz na piasek. Dodaj serek mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej polewę gotową białą. Ze składników zagnieć ciasto. Formuj kulki, gotowe wstaw na ok. 30 min do lodówki, żeby stwardniały. Lukier niebieski rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odetnij róg opakowania. Kulki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia polej lukrem niebieskim, zostaw do ostygnięcia. Kilka z nich można także polać polewą mleczną.
Piankę rozgnieć palcami, by lekko ją spłaszczyć. Nożem lub nożyczkami wytnij małe koło w środku. Udekoruj pisakiem czerwonym. Zostaw do wyschnięcia. Zawiąż sznureczek i przytwierdź do łodzi.
Na dużej tacy ułóż niebieskie kulki jako fale oraz żaglówkę.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Kostka karmelowa z orzeszkami

Mazurek kokosowy

Kruche babeczki z makiem

Mini babeczki czekoladowe srebrne i złote

Tort dla dzieci Zamek

Tort dla księżniczki z pantofelkiem
