Flag

Tort Matcha & Limonka

16 porcji
Średni
40 min
Orzeźwiający tort z kremem śmietanowym z matchą, limonką i granatem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
160 gcukru
90 gmąki
30 gmąki ziemniaczanej
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 szt.limonki (sok i starta skórka)
10 gherbaty matcha
Do dekoracji
1 szt.owocu granatu
1 szt.limonki

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.

2

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek i ubij je razem z cukrem. Zmniejsz obroty miksera i kolejno dodawaj żółtka. Przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie wmieszaj suche składniki za pomocą szpatułki. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj.

3

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i całkowicie wystudź. Po wystudzeniu przekrój go na 3 blaty.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Masą przełóż blaty oraz udekoruj nią boki i wierzch ciasta.

5

Dekorowanie

Górę tortu udekoruj owocem granatu oraz cząstkami limonki. Wierzch posyp startą skórką z limonki. Przed podaniem wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.