
Kakaowe pierniczki
Składniki
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, soda oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Wycinaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Zawartość opakowania z lukrem wymieszaj energicznie z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Cześć lukru zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego odcienia koloru. Lukry przełóż do rękawów cukierniczych, odetnij niewielkie otwory. Najpierw zrób obrys, a następnie wypełnij powierzchnię pierniczka lukrem. Na mokry lukier przyklejaj perełki i gwiazdki. Pozostałe kontury dekoracji dorysuj pisakami cukrowymi.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Kopiec Kreta z truskawkami

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym

Babka szafranowa

Kakaowa tarta z morelami

Karpatka z kremem budyniowym i czarną porzeczką
