
Tradycyjne pierniczki
Składniki
Przygotowanie:
Miód z masłem podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając, przestudź. Dodaj mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia (optymalnie na 2 dni).
Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm), foremkami wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Lukier domowy tradycyjny rozmieszaj energicznie i starannie w miseczce dodając ok. 3 łyżeczki gorącej wody. Uwaga - Lukier stopniowo zmienia swoją konsystencję, dlatego nie zaleca się dolewania większej ilości wody, zanim dokładnie nie wymiesza się go oceniając po około minucie jego gęstość. Lukier przełóż do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciskaj na pierniczki fantazyjne wzorki. Perełki przyklej do pierniczków za pomocą lukru – należy to robić ostrożnie, aby nie naruszyć nałożonych wcześniej aplikacji. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego zastygnięcia lukru.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort serce św. Walentego

Tort ananasowy

Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

Tort makowo-marcepanowy

Tort Matcha & Limonka

Tradycyjny piernik
