PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

Tarta z rabarbarem, truskawkami i pysznym waniliowym kremem. Zachwyci Twoich gości!

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

Spód:

150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek
1 łyżka wody
1 szczypta soli

Warstwa owocowa:

300 g rabarbaru
50 g cukru
150 g truskawek
2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Krem waniliowy:

4 szt. żółtek
70 g cukru
15 g mąki
15 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
200 ml mleka
100 g masła

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 szt. bezy
1 gałązka mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

3

Warstwa owocowa

Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru. Kiedy przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika, dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszaj rózgą.
Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.

4

Krem waniliowy

Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj mąkę, pastę z wanilii, 50 ml mleka i zmiksuj.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem.
Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypaliło. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.
Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce.  Udekoruj pokruszoną bezą i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1424 kJ
340 kcal
1055 kJ
252 kcal
Tłuszcz 21.14 g 15.66 g
Węglowodany 34.89 g 25.85 g
Białko 6.57 g 4.87 g