Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

Tarta z rabarbarem, truskawkami i pysznym waniliowym kremem. Zachwyci Twoich gości!

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

Spód:

150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
2 szt. żółtek
1 łyżka wody
1 szczypta soli

Warstwa owocowa:

300 g rabarbaru
50 g cukru
150 g truskawek
2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Krem waniliowy:

4 szt. żółtek
70 g cukru
15 g mąki
15 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
200 ml mleka
100 g masła

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 szt. bezy
1 gałązka mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko zagnieć.
Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

3

Warstwa owocowa

Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru. Kiedy przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika, dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszaj rózgą.
Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.

4

Krem waniliowy

Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj mąkę, pastę z wanilii, 50 ml mleka i zmiksuj.
Pozostałe mleko zagotuj z masłem.
Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypaliło. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.
Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce.  Udekoruj pokruszoną bezą i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z rabarbarem, truskawką i waniliowym kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1424 kJ
340 kcal
1055 kJ
252 kcal
Tłuszcz 21.14 g 15.66 g
Węglowodany 34.89 g 25.85 g
Białko 6.57 g 4.87 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.