
Pierniczkowy Domek
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Białym lukrem udekoruj część dachu, bez komina i odstaw do wystudzenia. Pozostały lukier w proporcjach: 3 łyżki białego lukru i 1-2 krople barwnika niebieskiego wymieszaj. Karmelowym pisakiem narysuj okna. Wnętrze okien wypełnij przygotowanym błękitnym lukrem. Całość odstaw do zastygnięcia.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pełnoziarnista tarta Matcha, Limonka i truskawki

Świąteczny warstwowy sernik kawowy

Anielskie ciasto z waniliowym kremem i truskawkami

Sernik na zimno waniliowy z truskawkami

Pierniczkowe renifery na choinkę

Pierniczkowy wieniec
