PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z galaretką agrestową i winogronami

Tarta na kruchych herbatnikach z masą budyniową i galaretką agrestową

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z galaretką agrestową i winogronami

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera

Spód:

220 g herbatników
110 g masła (rozpuszczonego)

Krem budyniowy:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

500 g winogron bezpestkowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

2

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również po bokach formy (na wysokości ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

3

Krem budyniowy

Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Winogrona umyj i osusz. Owoce ułóż na budyniu i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z galaretką agrestową i winogronami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1084 kJ
259 kcal
921 kJ
220 kcal
Tłuszcz 16.63 g 14.09 g
Węglowodany 25.28 g 21.43 g
Białko 2.69 g 2.28 g