
Tarta z galaretką krystaliczną i owocami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również na bokach formy (na wysokość ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.
Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.
Na przestudzony budyń połóż świeże owoce. Zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babka drożdżowa

Ciasto Królewny Śnieżki

Tartaletki z kremem cytrynowym

Pierniczki-renifery św. Mikołaja

Tarta z galaretką agrestową i winogronami

Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami
