Przygotowanie zacznij od podgrzania śmietanki z cukrem z wanilią, aż będzie gorąca. Następnie wystudź i dobrze schłodź śmietankę w lodówce. Dzięki temu nabierze waniliowego aromatu.
Formę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż masę z herbatników równomiernie na dno formy, wyrównaj i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Twaróg przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i wymieszaj.
Dobrze schłodzoną śmietankę waniliową ubij na sztywno.
Żelatynę dokładnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj i połącz szybko z resztą masy.
Następnie wmieszaj ubitą śmietankę a na koniec dodaj kawałki truskawek i wymieszaj aby równo się rozłożyły.
Masę serową z truskawkami wyłóż na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki do stężenia.
Do gorącej wody wsyp galaretkę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia a później schłodź w lodówce, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Następnie ułóż je na stężałej warstwie sernikowej.
Tężejącą galaretkę wylej równomiernie na wierzch sernika, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :60 minŚredni15 porcji