do przepisu Sernik królewski z czerwonymi porzeczkami
1 opak. | Sernika królewskiego Dr. Oetkera |
80 g | masła (miękkiego) |
1 szt. | jajek |
150 g | masła |
3 szt. | jajek |
1000 g | twarogu trzykrotnie zmielonego |
1 łyżka | cukru |
150 g | porzeczek czerwonych |
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg. Masło do masy rozpuść i ostudź. W misce umieść żółtka, twaróg, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Masę rozłóż równo na cieście, posyp porzeczkami i wciśnij je do masy. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij paski i ułóż z nich kratkę na serniku.
Ciasto wstaw do piekarnika obniżając temp.
Piekarnik gazowy: 160 °C
Czas pieczenia: o 80 min.
Po upieczeniu sernik wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1310kJ 313kcal |
967kJ 231kcal |
Tłuszcz | 14.08g | 10.43g |
Węglowodany | 30.55g | 22.63g |
Białko | 16.42g | 12.17g |