PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik królewski z czerwonymi porzeczkami

Smaczny sernik królewski z kwaśnymi porzeczkami

16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik królewski z czerwonymi porzeczkami

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek
150 g masła
3 szt. jajek
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 łyżka cukru

Obłożenie:

150 g porzeczek czerwonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg. Masło do masy rozpuść i ostudź. W misce umieść żółtka, twaróg, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Masę rozłóż równo na cieście, posyp porzeczkami i wciśnij je do masy. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij paski i ułóż z nich kratkę na serniku.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika obniżając temp.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Po upieczeniu sernik wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik królewski z czerwonymi porzeczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310 kJ
313 kcal
967 kJ
231 kcal
Tłuszcz 14.08 g 10.43 g
Węglowodany 30.55 g 22.63 g
Białko 16.42 g 12.17 g