Flag

Sernik królewski z czerwonymi porzeczkami

16 porcji
Łatwy
40 min
Smaczny sernik królewski z kwaśnymi porzeczkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
150 gmasła
3 szt.jajek
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
1 łyżkacukru
Obłożenie
150 gporzeczek czerwonych

Zobacz produkty

Picture - Sernika królewskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajko i zagnieć na gładkie ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki, pozostałą częścią wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg. Masło do masy rozpuść i ostudź. W misce umieść żółtka, twaróg, cukier, rozpuszczone masło i mieszankę do masy sernikowej. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Masę rozłóż równo na cieście, posyp porzeczkami i wciśnij je do masy. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij paski i ułóż z nich kratkę na serniku.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika obniżając temp.

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu sernik wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce.