PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Relish z nektarynek, papryki i cebuli

Słodko - kwaśny sos, idealny do potraw z mięs

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Relish z nektarynek, papryki i cebuli

Składniki:

25 g sezamu
500 g nektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 - 3 szt. papryki czerwonej
150 g cebuli czerwonej
50 g szczypiorku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
250 g cukru
125 ml octu winnego lub malinowego
100 ml soku jabłkowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki imbiru
1 szczypta goździków (mielonych)
1 szczypta papryki chilli

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Sezam uprażyć na suchej patelni. Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Szczypior umyć i drobno posiekać. Żelfix wymieszać z cukrem.

Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.

Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Relish z nektarynek, papryki i cebuli

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 184 kJ
44 kcal
486 kJ
116 kcal
Tłuszcz 0.45 g 1.18 g
Węglowodany 9.79 g 25.76 g
Białko 0.48 g 1.27 g