PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus jabłkowy

Wykwintny mus z jabłek z dodatkiem pomarańczy

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus jabłkowy

Składniki:

1 szt. pomarańczy (2 łyżeczki skórki pomarańczowej)
1200 g jabłek
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Pomarańczę umyj, sparz, obierz tak, aby skórka nie zawierała jasnych części i pokrój ją w cienkie paseczki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce na grubsze wiórki. Odważ 1 kilogram. Przełóż do garnka, wsyp cukier żelujący, dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj doprowadzając do wrzenia. Gotuj ok. 5 minut. Garnek zestaw z ognia. Jabłka ostudź, a następnie zmiksuj przystawką do rozdrabniania. Zagotuj ponownie, a następnie nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus jabłkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 281 kJ
67 kcal
557 kJ
133 kcal
Tłuszcz 0.14 g 0.27 g
Węglowodany 16.78 g 33.55 g
Białko 0.20 g 0.39 g