Flag

Mus jabłkowy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Wykwintny mus z jabłek z dodatkiem pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.pomarańczy (2 łyżeczki skórki pomarańczowej)
1200 gjabłek
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pomarańczę umyj, sparz, obierz tak, aby skórka nie zawierała jasnych części i pokrój ją w cienkie paseczki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce na grubsze wiórki. Odważ 1 kilogram. Przełóż do garnka, wsyp Żelfix, dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut. Garnek zestaw z ognia. Jabłka ostudź, a następnie zmiksuj przystawką do rozdrabniania. Zagotuj ponownie, a następnie nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.