do przepisu Mus jabłkowy
1 szt. | pomarańczy (2 łyżeczki skórki pomarańczowej) |
1200 g | jabłek |
1 opak. | Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera |
Pomarańczę umyj, sparz, obierz tak, aby skórka nie zawierała jasnych części i pokrój ją w cienkie paseczki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce na grubsze wiórki. Odważ 1 kilogram. Przełóż do garnka, wsyp cukier żelujący, dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj doprowadzając do wrzenia. Gotuj ok. 5 minut. Garnek zestaw z ognia. Jabłka ostudź, a następnie zmiksuj przystawką do rozdrabniania. Zagotuj ponownie, a następnie nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.
1 porcja = 25 g
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
281kJ 67kcal |
557kJ 133kcal |
Tłuszcz | 0.14g | 0.27g |
Węglowodany | 16.78g | 33.55g |
Białko | 0.20g | 0.39g |