PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek czekoladowy

Pyszny mazurek prosto na wielkanocny stół

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek czekoladowy

Ciasto:

300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
200 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. żółtek

Masa:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
25 g orzechów włoskich
25 g migdałów
15 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować, odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382 kJ
330 kcal
1943 kJ
464 kcal
Tłuszcz 20.96 g 29.52 g
Węglowodany 32.32 g 45.52 g
Białko 3.63 g 5.11 g