PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek czekoladowy

Pyszny mazurek prosto na wielkanocny stół

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek czekoladowy

Ciasto:

300 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
200 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. żółtek

Masa:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
25 g orzechów włoskich
25 g migdałów
15 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Dekorowanie

Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować, odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382kJ
330kcal
1943kJ
464kcal
Tłuszcz 20.96g 29.52g
Węglowodany 32.32g 45.52g
Białko 3.63g 5.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej