
Pierniczki świąteczne lukrowane księżniczki
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wersja 1:
Gotowe lukry* przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetek przelej do rękawów cukierniczych lub foliowych woreczków, co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2:
Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na pierniczki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na pierniczkach.
Delikatnie wyciskając lukier narysuj obrys sukni wybranym kolorem, następnie ją wypełnij. Posypką Królewski Bal, Mała Księżniczka, Perełkami Cukrowymi i Perełkami Musssującymi udekoruj suknie - najlepiej zrobić to zanim lukier całkowicie zastygnie.
Za pomocą białego lukru namaluj twarze. Pisaki cukrowe pomogą stworzyć Ci oczy i usta, a czekoladowe włosy księżniczki. Korony z posypki Królewski Bal nałóż na głowy księżniczek.
*Możesz także użyć Lukier Klasyczny biały Dr. Oetkera i zabarwić go na wybrane kolory, używając barwników spożywczych.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Śmietankowy sernik na zimno z owocami

Strudel z owocami i sosem o smaku waniliowym

Piernik świąteczny ucierany

Mini ogródek z kwiatkami

Pierniczki świąteczne lampki

Pierniczki świąteczne smoki
