
Skarb krecika
Składniki
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Z papieru przygotować szablon łopatki (dł. ok. 7 cm). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, przyłożyć szablon i małym nożem kuchennym wycinać łopatki.
Przygotowane łopatki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu łopatek wyjąć je z piekarnika. Lukier niebieski rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i ostrożnie wyciskać na łopatki.
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do ciasta wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość wymieszać mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. ½ łyżki).
Foremki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Banana lub inne owoce obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.
Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy. Całość ubijać przez ok. 2 min, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem.
W każdą babeczkę wetknąć jedną lub dwie łopatki. Udekorować listkami melisy. Babeczki wstawić na 30 min do lodówki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Grzybobranie

Pączusie

Babeczki Bałwanki

Sernik kajmakowy z budyniem

Serowa krajanka

Skyrnik – sernik na zimno ze skyrów
