
Kolorowa babka
Składniki
Przygotowanie:
Przygotuj formę na babkę z kominkiem o śr. 20 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość mieszaj mikserem najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części, połowę ciasta zabarw dodając pół łyżeczki żółtego barwnika, drugą połowę zabarw dodając ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego.
Ciasto żółte przelej do formy, wyrównaj łyżką, następnie wlej ciasto różowe.
Babkę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę wyjmij z formy i wystudź.
Lukier domowy wsyp do miseczki. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polukruj wystudzoną babkę, nakładając lukier grubą warstwą, a gdy przeschnie jeszcze jedną warstwą. Gdy polukrowana na biało babka wyschnie, pisakami żelowymi namaluj fantazyjne wzorki na całej jej powierzchni.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pączki pieczone

Sernik cynamonowy z mascarpone

Pierniczki świąteczne księżniczka i karoca

Sernik Mascarpone

Kokosowe kuleczki i ciasteczka maślane

Kolorowe dżdżownice
