PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Leśny dżem z malin i borówek

Dżem z malin i borówek z rumem

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Leśny dżem z malin i borówek

Składniki:

250 g malin
750 g borówek amerykańskich
1 g Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
2 łyżki rumu

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Owoce dokładnie umyj. Przełóż do garnka, wsyp zawartość opakowania Żelfixu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Dosyp cukier, zagotuj caly czas mieszając. Po minucie wyłącz palnik, do garnka dolej rum, ponownie zamieszaj. Dżem przełóż do wypasteryzowanych wcześniej słoiczków. Odstaw na 5 minut do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Leśny dżem z malin i borówek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 193 kJ
46 kcal
569 kJ
136 kcal
Tłuszcz 0.13 g 0.39 g
Węglowodany 11.85 g 34.85 g
Białko 0.23 g 0.68 g