PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

Smak soczystych brzoskwiń

o 20 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

Ciasto:

150 g mąki
2 łyżki cukru
3 - 4 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
100 g margaryny

Masa serowa:

2 opak. serka homogenizowanego waniliowego
6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 puszka mleka zagęszczonego, niesłodzonego
1 puszka brzoskwiń w syropie
4 - 5 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

40 g porzeczek czerwonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z mąką, dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz. Blachę o wymiarach 23 x 29 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto po schłodzeniu jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

3

Masa serowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, lekko podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia. Serki waniliowe przełożyć do miski, dodać cukier, aromat brzoskwiniowy. Miksować powoli dolewając mleko przez ok. 8 min. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając.

Odłożyć 3 połówki brzoskwiń. Resztę pokroić na małe kawałki. Ciasto na blasze posmarować małą ilością masy, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie i następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 min.

4

Dekorowanie

Następnie sernik pokroić na kwadratowe kawałki i przybrać odłożonymi brzoskwiniami. Udekorować porzeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 691kJ
165kcal
712kJ
170kcal
Tłuszcz 6.09g 6.28g
Węglowodany 21.98g 22.66g
Białko 6.00g 6.18g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej