PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

Smak soczystych brzoskwiń

ok. 20 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

Ciasto:

150 g mąki
2 łyżki cukru
3 - 4 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
100 g margaryny

Masa serowa:

2 opak. serka homogenizowanego waniliowego
6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 puszka mleka zagęszczonego, niesłodzonego
1 puszka brzoskwiń w syropie
4 - 5 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

40 g porzeczek czerwonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z mąką, dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz. Blachę o wymiarach 23 x 29 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto po schłodzeniu jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

3

Masa serowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, lekko podgrzać, mieszać aż do rozpuszczenia. Serki waniliowe przełożyć do miski, dodać cukier, aromat brzoskwiniowy. Miksować powoli dolewając mleko przez ok. 8 min. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając.

Odłożyć 3 połówki brzoskwiń. Resztę pokroić na małe kawałki. Ciasto na blasze posmarować małą ilością masy, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie i następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 30-40 min.

4

Dekorowanie

Następnie sernik pokroić na kwadratowe kawałki i przybrać odłożonymi brzoskwiniami. Udekorować porzeczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki sernik na zimno z brzoskwiniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 691 kJ
165 kcal
712 kJ
170 kcal
Tłuszcz 6.09 g 6.28 g
Węglowodany 21.98 g 22.66 g
Białko 6.00 g 6.18 g