
Babeczki na Halloween - Bal u Sowy
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę gotową deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej równomiernie na babeczki. Przed zastygnięciem polewy obtocz babeczki w posypce czekoladowej wysypanej wcześniej do miseczki. Uszy sowy zamocuj także przed zastygnięciem polewy, przyklejając listki brązowych różyczek z opłatka. Oczy sowy wykonaj z rozdzielonego na pół ciastka typu "oreo" (ciemne ciastko, biały krem) oraz brązowego cukierka. Zamocuj je przy pomocy białego pisaka. Dziób uformuj z pisaka żółtego. Można do tego użyć przeciętego na pół cukierka.
Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym wystygnięciu. Jedno opakowanie lukru rozmieszaj w miseczce z 3 łyżeczkami gorącej wody. Pozostałe dwa opakowania lukru przygotuj w oddzielnej miseczce z 6 łyżeczkami gorącej wody. Do lukru dodaj barwniki: czerwony i niebieski, aby uzyskać fioletowy kolor. Zabarwiony lukier wylej równomiernie na babeczki i poczekaj aż zastygnie. Następnie białym lukrem namaluj kształt czaszki. Odstaw do zastygnięcia. Wykałaczką lub małym nożykiem wykonaj na białym lukrze oczodoły i nos, w te miejsca wlej pozostały fioletowy lukier. Pisakiem cukrowym białym namaluj zęby czaszki.
Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Dwa opakowania lukru rozmieszaj z 6 łyżeczkami gorącej wody. Następnie zabarw na pomarańczowo dodając w odpowiednich proporcjach barwnik czerwony z żółtym. Pomarańczowym lukrem posmaruj babeczki i odczekaj aż zastygnie. Pozostałe opakowanie lukru rozmieszaj z 3 łyżeczkami gorącej wody, dodaj barwniki czerwony i żółty, ale w innych proporcjach (aby uzyskać inny odcień) i kiedy lukier zacznie tężeć, nakładaj małym pędzelkiem pasy na babeczkach. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykałaczką lub nożykiem wyrysuj oczy, nos i usta. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij bardzo mały róg opakowania i wyciśnij w przygotowane miejsca. Pisakiem cukrowym zielonym namaluj listki.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie. Wzór nietoperza można narysować polewą czekoladową na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub woreczka z naciętym narożnikiem (bardzo mały otworek). Lukier żółty rozpuść w ciepłej wodzie i wylej równomiernie na babeczki. Z papieru do pieczenia ostrożnie zdejmij czekoladowe nietoperze i ułóż je na polukrowanych babeczkach. Oczy nietoperza namaluj białym i żółtym pisakiem cukrowym.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pączki

Mini babeczki walentynkowe

Mini babeczki malinowe lody

Krajanka z kremem budyniowym

Babeczki mozaikowe kwiaty

Babeczki na Halloween - Noc z duchami
