PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura z moreli

Klasyczna konfitura morelowa

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura z moreli

Składniki:

1000 g moreli bez pestek
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
1 szczypta Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Morele umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki. Pokroić w grubą kostkę. Połowę moreli zmiksować. Owoce i miazgę przełożyć do garnka, wsypać Żelfix - zagotować, dodać cukier, kwas cytrynowy i gotować jeszcze 3 - 4 minuty. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć, słoiki odwrócić do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura z moreli

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 214 kJ
51 kcal
607 kJ
145 kcal
Tłuszcz 0.05 g 0.14 g
Węglowodany 9.57 g 27.35 g
Białko 0.23 g 0.66 g